De kolibrievlinder is een dag-actieve nachtvlinder die als een kolibrie nectar uit bloemen haalt. Vandaag zag ik er twee, maar ze zijn lastig te fotograferen.
Rhogogaster chlorosoma.
De kolibrievlinder zit nooit stil. Hij vliegt van bloem tot bloem en blijft daar heel even zweven terwijl hij via een lange tong nectar uit de bloem zuigt. Dit maakt het lastig om hem goed te fotograferen. Vandaag zag ik er twee die steeds van bloem wisselden. Ik heb wel honderd foto's gemaakt en uiteindelijk zaten er een aantal mooie bij, zoals de twee foto's bij deze post.
Om ze te fotograferen heb je een heel korte sluitertijd nodig. De bovenstaande foto is met 1/1500 s genomen en de onderstaande met 1/3000. En nog steed zijn de vleugels bewogen, wat overigens niet erg is omdat het een gevoel van beweging geeft. Voor scherpstellen moet je vertrouwen op de autofocus van de camera. Door tegen een rustige achtergrond te fotograferen werkt dit met een moderne camera goed. Deze kan soms zelfs het oog herkennen en daarop scherpstellen. Voor voldoende scherptediepte gebruikte ik wel f/13. Dat resulteerde op deze zonnige dag wel in een ISO waarde van 3200 voor de bovenstaande en 6400 voor de onderstaande foto. Maar ruisonderdrukking is tegenwoordig zo goed dat de vlinders toch prachtig scherp zijn.
Voor een goede foto is echter meer nodig dan scherpte. Je wilt dat de vlinder goed zichtbaar is en je de voelsprieten en de tong kunt zien. De achtergrond moet rustig genoeg zijn. En de compositie is belangrijk. In de eerste foto geeft de extra bloem linksboven een startpunt waarna je aandacht vanzelf naar de vlinder getrokken wordt. In de onderstaande foto omlijsten de vage bloemen in de achtergrond de vlinder.

Reactie plaatsen
Reacties