Dagvlinders

Deze insecten behoren samen met de nachtvlinders tot de orde Lepidoptera. Er komen slechts 53 soorten dagvlinders in Nederland voor. Hieronder tref je de soorten die ik tot nu toe gefotografeerd heb, met de meest recente foto bovenaan. Bij elk insect is een link opgenomen naar meer informatie over de soort op waarneming.nl. Klik op een foto om deze te vergroten.

Beste foto's

NIEUW

Zwartsprietdikkopje

23 juni 2024

Informatie over soort

 

Dit dikkopje lijkt sterk op het onderstaande geelsprietdikkopje, maar deze is niet zeldzaam.

NIEUW

Geelsprietdikkopje

23 juni 2024

Zeldzaam

Informatie over soort

 

Om deze zeldzame vlinder te fotograferen was ik naar de voormalige vliegbasis Soesterberg gegaan wat een bekende vindplaats is. Nog voor dat ik de parkeerplaats af was wist ik er een te fotograferen. Daarna volgde er nog een aantal. Op deze distel kijkt hij je mooi aan.

NIEUW

Groot dikkopje

5 juni 2024

Informatie over soort

 

Ik was een sprinkhaan aan het fotograferen toen ik uit mijn ooghoek iets oranjes zag. Dat bleek dit groot dikkopje te zijn. Ondanks zijn naam is het een klein vlindertje. Hij blijf goed stilzitten dus ik kon hem goed fotograferen, ondanks dat ik mijn macrolens op de camera had en geen telelens.

NIEUW

Groentje

28 mei 2024

Informatie over soort

 

Het groentje stond al lang op mijn verlanglijstje. Ik heb hem nu eindelijk weten te fotograferen op het Speulderveld. Hij bleef steeds naar dezelfde struik terugkomen maar het was lastig om hem onder een goede hoek te fotograferen. 

NIEUW

Hooibeestje

12 mei 2024

Informatie over soort

 

Eindelijk een nieuwe dagvlinder om aan mijn lijst toe te kunnen voegen. Heel klein en tussen het gras, dus ik moet op mijn knieën om hem te kunnen fotograferen. Met een lange lens lukte dat.

NIEUW

Oranjetipje

7 april 2024

Informatie over soort

 

Ik vind dit een van de mooiste dagvlinders in Nederland. Ze ziet ze enkel in april en mei. Ze zijn wel lastig te fotograferen, zeker als je hem met zijn vleugels open wilt hebben, want ze vliegen constant rond. Pas na twee uur lukte het me deze te fotograferen. Maar ik ben wel blij met de compositie.

Bruin Blauwtje

24 juli 2023

Informatie over soort

 

Deze vlinder kwam ik vlak bij mijn huis tegen. Als ze de vleugels half open hebben kun je een foto maken waarbij je alle aspecten van de vlinder ziet. Alleen het blad was helaas niet erg mooi.

Braamparelmoervlinder

16 juli 2023

Zeer zeldzaam

Informatie over soort

 

Deze vlinder is zeer zeldzaam in Nederland. Ik heb deze foto genomen in Duitsland waar hij alleen maar zeldzaam is. Ik was me er helemaal niet van bewust dat het een bijzonder vlinder was en was eigenlijk helemaal niet bezig met het fotograferen van insecten. Maar gelukkig had ik mijn camera bij me.

Distelvlinder

7 juli 2023

Informatie over soort

 

Deze distelvlinder zat op de vlinderstruiken in mijn tuin. Meestal maak ik liever geen foto van achteren, maar deze is wel mooi. De bloem geeft een mooie diagonale lijk door het beeld.

Kleine Vuurvlinder

2 juli 2023

Informatie over soort

 

Deze vlinders zie ik regelmatig op de Veluwe langs de hei. Een foto schuin van voren werkt altijd mooi als de vlinder zijn vleugels gedeeltelijk open heeft.

Klein Geaderd Witje

2 juli 2023

Informatie over soort

 

Gefotografeerd in het Harderbos. De achtergrond aan de linkerkant geeft belangrijke negatieve ruimte, waarbij de donkere bladeren de vorm van de vleugels enigszins volgen.

Overige foto's

Nieuw

Kleine vos

22 juni 2024

Informatie over soort

 

Deze vlinder zat in de natuurtuin in Harderwijk. Maar hij was redelijk ver weg en ik kon niet dichterbij komen. Dus de hoek is niet erg goed, maar hij is in ieder geval herkenbaar.

Heivlinder

24 september 2023

Informatie over soort

 

Ik zag deze vlinder maar een enkele keer op de hei in de buurt van Harderwijk. Hij is goed gecamoufleerd. Hij zat meestal op de grond wat geen mooie foto opleverde, maar uiteindelijk ging hij op een boomstam zitten.

Kleine Parelmoervlinder

6 september 2023

Informatie over soort

 

Deze vlinder heb ik maar een enkele keer gezien, langs de hei bij Harderwijk. Maar toen waren er wel direct een aantal dus ik kon een mooie foto maken. 

Landkaartje

22 augustus 2023

Informatie over soort

 

Dit landkaartje heb ik in het Harderbos, net in de polder bij Harderwijk gefotografeerd. Met de vleugels gesloten vind ik ze het mooiste. Door veel negatieve ruimte rechts te laten krijg je een rustig beeld. Het landkaartje heeft andere kleuren in het voorjaar als in het najaar. Hieronder zie je een foto uit begin mei en daaronder eentje eind augustus.

Klein Koolwitje

11 augustus 2023

Informatie over soort

 

Koolwitjes zie je vaak, maar meestal vliegen ze rond. Deze heb ik in het Harderbos gefotografeerd. Door de foto een klein beetje van onderen te maken krijg je een mooie hoek en zie je zowel een deel van de onderkant als van de bovenkant van de vleugels.

Groot Koolwitje

9 augustus 2023

Informatie over soort

 

Ook deze zie ik soms in het Harderbos. Maar ze zijn lastig te benaderen. 

Bont Zandoogje

2 augustus 2023

Informatie over soort

 

Ook deze vlinder is in het Harderbos gefotografeerd. Er zitten er daar veel. Het is altijd een goed idee om te proberen de foto schuin van voren te nemen, en niet van achteren.

 

Boomblauwtje

8 juli 2023

Informatie over soort

 

Ik heb deze vlinder in de natuurtuinen in Harderwijk en in Ermelo gezien. Het was lastig om ze te benaderen. Als vlinders hun vleugels gesloten houden is een foto vanaf de zijkant vaak het beste.

Citroenvlinder

8 juli 2023

Informatie over soort

 

De citroenvlinder is de eerste vlinder die je in het voorjaar in Nederland ziet omdat hij als volwassen vlinder overwintert. Maar ook later in het jaar vind je ze. Bij deze foto vind ik vooral de voelsprieten mooi uitsteken.

Atalanta

5 juli 2023

Informatie over soort

 

Een atalanta, gefotografeerd in mijn tuin. Deze vlinder zie je heel veel. Ze zijn ook niet erg schuw en je kunt ze soms tot heel dichtbij benaderen en mooie close-up foto's maken.

Dagpauwoog

4 juli 2023

Informatie over soort

 

Bij deze vlinder wil je de vier blauwe ogen op de vleugels in beeld brengen, dus een foto van boven werkt meestal het beste. Deze zat in mijn tuin.

Bruin Zandoogje

4 juli 2023

Informatie over soort

 

Ik zag deze vlinder vlak bij mijn huis. Een foto vanaf de zijkant werkte het beste. Een iets lager standpunt was mooier geweest.

Gehakkelde Aurelia

2 juli 2023

Informatie over soort

 

Deze vlinders zie ik vaak in mijn tuin. De speciale vorm van de vleugels is een belangrijk kenmerk en dat wil je dus graag in de foto laten zien. Dat kan met een foto recht van boven, maar deze hoek vind ik mooier.