Libellen en Juffers

Deze insecten behoren tot de orde Odonata. Daarvan komen ongeveer 70 soorten in Nederland voor. Hieronder tref je de soorten die ik tot nu toe gefotografeerd hebt, met de meest recente foto bovenaan. Bij elk insect is een link opgenomen naar meer informatie over de soort op waarneming.nl. Klik op een foto om deze te vergroten.

Beste foto's

NIEUW

Tengere pantserjuffer

29 juni, 2024

Informatie over soort

 

Een prachtige juffer. In deze close-up komen de kleuren mooi tot hun recht.

NIEUW

Blauwe breedscheenjuffer

30 mei, 2024

Informatie over soort

 

Een juffer, tegen een mooie vage achtergrond.

NIEUW

Grote keizerlibel

21 mei, 2024

Informatie over soort

 

Een prachtige grote libelle die bijna constant rondvliegt. Gelukkig ging hij op een gegeven moment op een stengel aan de overkant van het water zitten. Zo kon ik met mijn telelens deze foto maken zonder dat er stengels in de weg zaten. Hieronder zie je een vrouwtje dat eitjes aan het leggen is in het water.

NIEUW

Vroege glazenmaker

19 mei, 2024

Informatie over soort

 

Een grote libelle. Ik zag deze rondvliegen en had al het idee dat het een voor mij nieuwe soort was. Pas na lange tijd ging hij zitten en kon ik hem voorzichtig benaderen, met deze foto tot gevolg. Helaas wel tegen de zon in. Hieronder een foto waarbij hij rondvliegt.

Nieuw

Platbuik

18 mei, 2024

Informatie over soort

 

De vrouwtjes (foto links) zijn geel en zitten vaak stil dus relatief makkelijk te fotograferen. De mannetjes (foto hieronder) zijn er territoriaal en vliegen continu rond om het te verdedigen. Maar soms gaan ze even stil zitten. Vaak steeds op het zelfde plekje.

Nieuw

Glassnijder

11 mei, 2024

Informatie over soort

 

Deze libellen zijn lastig te fotograferen omdat ze weinig stilzitten. De foto links is van een mannetje. Ik denk dat deze net uitgeslopen was want hij bleef rustig zitten en ik kon hem van dichtbij benaderen. Hieronder een foto van een vrouwtje.

Vuurjuffer

7 april, 2024

Informatie over soort

 

Dit is in Nederland de eerste libelle die in het voorjaar uitsluipt (uit de larve komt). Deze foto van voren geeft een bijzonder beeld van de kleurrijke ogen en kop.

Bruinrode heidelibel

1 augustus, 2023

Informatie over soort

 

Het koste wat moeite maar uiteindelijk lukte het deze close-up van de libelle te krijgen. Soms heb je geluk.

Bosbeekjuffer

13 juli, 2023

Zeldzaam

Informatie over soort

 

Deze juffer is zeldzaam in Nederland. Ik heb deze foto in Luxemburg gemaakt. Door heel langzaam te bewegen kon ik hem van dichtbij benaderen. Deze afbeelding is niet bijgesneden. Het was mooier geweest als er wat ruimte aan de linkerkant was geweest.

Vuurlibel

15 juni, 2023

Informatie over soort

 

Deze libellen zitten vaak bovenaan een takje en kijken uit over hun omgeving op zoek naar prooien. Dit maakt ze relatief makkelijk te benaderen en te fotograferen.

Overige foto's

NIEUW

Sierlijke witsnuitlibel

27 mei, 2024

Zeldzaam

Informatie over soort

 

Een zeldzame libelle. Hij lijkt op het eerste gezicht op de gewone oeverlibel, zeker van achteren. Maak hij vloog anders. Helaas alleen een foto van achteren. Hij was snel verdwenen.

NIEUW

Weidebeekjuffer

17 mei, 2024

Informatie over soort

 

Dit is een van de mooiste soorten juffers in Nederland. Dit exemplaar verscheen gewoon in mijn tuin en ging op de laurier zitten. Dat gaf me alle gelegenheid om hem goed te fotograferen. Het is een mannetje. De vrouwtjes hebben niet de zwarte vlekken in de vleugels en zijn groen.

NIEUW

Grote roodoogjuffer

14 mei, 2024

Informatie over soort

 

De mannetjes van deze soort hebben rode ogen. Dit is dus een mannetje. De foto bevat veel rust door de negatieve ruimte en een mooie diagonale lijn. Hieronder een foto van een vrouwtje die meer geel zijn en geen rode ogen hebben.

NIEUW

Bruine korenbout

10 mei, 2024

Informatie over soort

 

Deze libelle kwam steeds terug naar hetzelfde stukje. Dat gaf me goede mogelijkheden om hem te fotograferen. 

Variabele waterjuffer

30 april, 2024

Informatie over soort

 

Ik hou van foto's van voren omdat zo de kop zo mooi uitkomt. Maar voor identificatie is dit niet zo geschikt. Dus hier ook een foto van meer opzij.

Smaragdlibel

10 april, 2024

Informatie over soort

 

Dit is een libel die je al vroeg in het jaar in grote aantallen ziet. Dit exemplaar ik helemaal op kleur. Ze blijven maar weinig stilzitten. Hieronder een foto van een smaragdlibel die aan het uitsluipen is en langzaam uit de huid van de larve kruipt.

Bruine winterjuffer

15 september, 2023

Informatie over soort

 

Dit is de enige libelle in Nederland die je ook in de herfst en zelfs in de winter kunt tegenkomen. Hij overwintert als volwassen dier. De foto is helaas niet zo mooi.

Steenrode heidelibel

16 augustus, 2023

Informatie over soort

 

Deze libelle kan heel rood zijn. Doordat zijn vleugels een beetje schuin naar beneden staan komt de foto wat rommelig over.

Houtpantserjuffer

13 augustus, 2023

Informatie over soort

 

Ik heb deze juffer tot nu toe maar een enkele keer enigszins redelijk weten te fotograferen. Doordat de achtergrond ver wel is en ik een flitser gebruikte is deze geheel zwart geworden. Helaas zijn daardoor de vleugels ook niet goed zichtbaar.

Bloedrode heidelibel

2 juli, 2023

Informatie over soort

 

Een vliegende libelle fotograferen is lastig. Maar soms zweven ze op dezelfde plaats. Zo is deze foto gemaakt. 

Kleine roodoogjuffer

21 juni, 2023

Informatie over soort

 

Een andere juffer die gedeeltelijk achter een blad zit. Dit geeft meer diepte.

Azuurwaterjuffer

9 juni, 2023

Informatie over soort

 

Een redelijke standaardfoto van een juffer. Het is belangrijk wat ruimte voor de kop te laten zodat het insect niet het beeld uit kijkt. 

Lantaarntje

9 juni, 2023

Informatie over soort

 

In deze foto vind ik het interessant dan de juffer een beetje achter het blad zit. Dit geeft diepte. Ook werkt het vaak het beste als de staart lager dan de kop zit.

Watersnuffel

9 juni, 2023

Informatie over soort

 

Je ziet vaak parende juffers die er hartvormige uitzien. Het is belangrijk dat je de foto zo maakt dat beide insecten op precies dezelfde afstand van de lens zitten, anders worden ze niet beide scherp.

Viervlek

9 juni, 2023

Informatie over soort

 

Het is niet eenvoudig om een libelle schuin van voren te fotograferen. Voor deze foto gebruikte ik een 400 mm-telelens. De foto hieronder is de meer standaard foto van een libelle.

Gewone oeverlibel

9 juni, 2023

Informatie over soort

 

Deze libellen zijn heel lastig te benaderen. Ze vliegen al weg als je nog meters ver weg bent. Maar dit exemplaar landde vlak naast mij op het fietspad. Dus kon ik hem goed fotograferen. Dit is een mannetje. Het vrouwtje heeft een geel lijf. Zie hieronder.