Macro-Nachtvlinders

De nachtvlinders behoren samen met de dagvlinders tot de orde Lepidoptera. Er komen meer dan 2.000 soorten nachtvlinders in Nederland voor. Nachtvlinders zijn verdeelt in macro's en micro's. Hier vind je de macro's die ik tot nu toe gezien, met de meest recente foto bovenaan. Daarvan zijn er ongeveer 600 soorten in Nederland. De micro's hebben een eigen pagina. Er zijn ook meer dan 100 soorten nachtvlinders die je overdag tegen kunt komen. Deze heten dagactief te zijn. De andere kun je lokken met een laken en lamp of met een speciale nachtvlinderval. Bij elk insect is een link opgenomen naar meer informatie over de soort op waarneming.nl. Klik op een foto om deze te vergroten.

Beste Foto's

Nieuw

Paddenstoeluil

17 juni 2024

Informatie over soort

 

Veel mensen denken dat dit een spanner is omdat hij met zijn vleugels gespreid zit, maar het is toch echt een uil. Prachtige donkere tekening. Hij was te actief om hem van het laken af te halen.

Nieuw

Ringelrups

16 juni 2024

Informatie over soort

 

Deze vlinder is duidelijk naar de rups genoemd. Hij zat in mijn LED-emmer. a hem eruit gehaald te hebben liep hij rond op de tafel. Dat leidde tot deze foto waarbij je mooi het behaarde lijf ziet.

Nieuw

Drielijnuil

1 juni 2024

Informatie over soort

 

Een uil met, zoals de naam zegt, drie lijnen over de vleugels. In deze foto kun je zowel het kenmerkende patroon op de vleugels zien als de poten, oog, en mooie voelsprieten.

Nieuw

Bruine groenuil

31 mei 2024

Zeldzaam

Informatie over soort

 

Een zeldzame uil. De eerste waarneming van 2024, Hij is vooral veel in Lelystad waargenomen en dat ligt redelijk dichtbij. 

Nieuw

Appeltak

31 mei 2024

Informatie over soort

 

Deze appeltak kon ik onder een hoek een beetje van onderen af fotograferen. Dat levert een erg actieve foto op.

Nieuw

Satijnvlinder

31 mei 2024

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder kwam op mijn LED-emmer af. Voor deze foto heb ik hem op een stukje laten kruipen en daarna met een groothoeklens gefotografeerd. Zo krijg je een groot deel van de achtergrond te zien. De witte vlinder geeft daar een mooi contrast mee.

Nieuw

Hopwortelboorder

30 mei 2024

Informatie over soort

 

Een mooie nachtvlinder. Deze foto recht van voren heeft een bijzonder effect. De vrijwel-symmetrie maakt de foto aantrekkelijk. De foto leidt ook tot wat verwarring bij de kijker.

Nieuw

Gewone heispanner

23 mei 2024

Dagactief

Informatie over soort

 

Ik zag deze nachtvlinder op de hei. Een erg mooie tekening. Het was wel lastig om hem van dichtbij te benaderen (Ik had mijn telelens niet op mijn camera). 

Nieuw

Rietgrasuil

23 mei 2024

Informatie over soort

 

Nog een uil met een wat donkerder patroon. Deze uil kwam op stroop af dat ik op een boom gesmeerd had. Hierdoor kon ik een mooie closeup foto maken. Voor herkenning is deze foto natuurlijk ongeschikt. Dus hieronder een foto van schuin van boven.

Nieuw

Gestreepte rietuil

23 mei 2024

Informatie over soort

 

Een mooie uil met strepen over het lichaam. Hier gefotografeerd op een stukje papier, waardoor je het oog goed kunt zien.

Nieuw

Peper-en-zout vlinder

14 mei 2024

Informatie over soort

 

Een redelijk grote nachtvlinder met een bijzondere tekening die erg opvalt. 

Nieuw

Witte grijsbandspanner

14 mei 2024

Informatie over soort

 

Een mooie witte vlinder. Hij zat op het raam, vandaar de spiegelingen aan de onderzijde.

Nieuw

Vuursteenvlinder

14 mei 2024

Informatie over soort

 

Een prachtige vlinder die ik op een blaadje papier wist te krijgen voor deze foto.

Nieuw

Zilveren groenuil

12 mei 2024

Informatie over soort

 

Op 12 mei hebben we met laken en lamp nachtvlinders gelokt in de natuurtuin in Ermelo. Totaal maar liefst 22 soorten waaronder 14 voor mij nieuwe soorten. Dit is de eerste nieuwe. Een prachtige zilveren groenuil. Ik ben heel blij met deze foto met enigszins gespreide vleugels.

Nieuw

Hermelijnvlinder

12 mei 2024

Informatie over soort

 

Een prachtige grote nachtvlinder, met een geweldig mooie tekening. Hij ging zonder problemen op een papiertje zitten zodat ik hem goed kon fotograferen.

Nieuw

Sint-jacobsvlinder

9 mei 2024

Dagactief

Informatie over soort

 

Een prachtige rode vlinder, niet te verwarren met de Sint-jansvlinder. Hoewel je ze meestal overdag ziet kwam deze op mijn LED-emmer af. Omdat daar veel dauw opzat bleef hij daarin vast zitten. Ik heb hem dus snel op een struik gezet. Daar kon ik hem mooi fotograferen en geeft de groene achtergrond het juiste contrast.

Nieuw

Pauwoogpijlstaart

6 mei 2024

Informatie over soort

 

Deze prachtige grote nachtvlinder kwam op mijn vlinderval af. Gelukkig hield hij zijn vleugels wat gespreid, zodat je de pauwogen daadwerkelijk kunt zien. 

Nieuw

Populierenpijlstaart

30 april 2024

Informatie over soort

 

Een hele grote nachtvlinder. De eerste keer dat ik deze zag was overdag op de muur van een huis. Maar deze foto is later gemaakt toen hij in mijn LED-emmer zat.

Nieuw

Kleine beer

12 april 2024

Informatie over soort

 

Een kleine donkerrode nachtvlinder. Het lijf is vuurrood, zoals je kunt zien. Na het nachtvlinderen had ik hem op de klimop gezet en dat gaf eigenlijk de mooiste foto vanwege het kleurcontrast. Door een foto vanaf de zijkant kun jet het felrode lijf zien en een oog. 

Nieuw

Wilgentandvlinder

7 april 2024

Informatie over soort

 

En nog een mooie en grote tandvlinder. De kleuren op de vleugels zijn prachtig. Ik vond drie van deze nachtvlinders verstopt onder een tafeltje nadat ik ik met lamp en laken nachtvlinders gelokt had. Je moet altijd overal goed kijken. Deze foto waarbij hij zijn vleugels gespreid heeft laat de witte ondervleugels mooi zien.

NIEUW

Brandvlerkvlinder

6 april 2024

Informatie over soort

 

Een prachtige tandvlinder die lijkt op de berkenbrandvlerkvlinder die ik een dag eerder zag, maar hij is groter. Dit is een van mijn favoriete manieren om een nachtvlinder te fotograferen, maar de meesten gaan niet zo zitten. 

Nunvlinder

17 februari 2024

Informatie over soort

 

De nun is een Hebreeuws karakter dat lijkt op de tekening op de vleugels. Ik heb deze uil voorzichtig op een papiertje geplaatst door dit onder de voorpoten te schuiven. Daardoor kon ik hem in deze houding op een egale achtergrond fotograferen. Je ziet zo mooi de poten en de voelsprieten.Daarna heb ik hem natuurlijk in de struiken geplaatst.

Vroege spanner

14 februari 2024

Informatie over soort

 

Deze spanner heeft een prachtig patroon op de vleugels dus een foto recht van boven werkt het beste. Het feit dat je een deel van het gele lichaam ziet maakt dit nog mooier.

Huismoeder

3 oktober 2023

Informatie over soort

 

Ik heb deze een aantal keer waargenomen in mijn tuin, ook de rupsen. Deze foto is nogal bijzonder omdat je ze vrijwel nooit met de vleugels omhoog vindt. Zo zie je de kleurrijke ondervleugels. Meestal vouwen ze de vleugels over hun lichaam en zien ze er redelijk saai uit. Hieronder nog een foto van boven, met enigszins gespreide vleugels. 

Witte Tijger

29 september 2023

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder ziet er prachtig uit met zijn witte vleugels met zwarte stippen en witte haardos bij zijn kop. Hij zat in mijn tuin in het gras dus ik moest vanaf een heel laag standpunt fotograferen voor deze foto. Ook van boven ziet hij er mooi uit, zeker als hij zijn vleugels een beetje spreidt, zoals op onderstaande foto.

Herfstrietboorder

23 september 2023

Informatie over soort

 

Deze en de volgende foto's zijn gemaakt terwijl ik voor het eerst in mijn eigen tuin nachtvlinders lokte met een laken en een lamp (een oude gezichtbruiner). Deze nachtvlinder heb ik heel regelmatig gezien in het najaar. Tegenover mijn tuin is er ook veel riet. Hij heeft geen mooi patroon op zijn vleugels, dus om een interessante foto te maken heb ik een head-on close-up gemaakt, die vrijwel symmetrisch is.

Schimmelspanner

23 september 2023

Informatie over soort

 

Deze donkere spanner heeft een mooi patroon in de vleugels. Vandaar een foto recht van boven.

Bruine SIkkeluil

15 september 2023

Informatie over soort

 

Deze uil was niet op het laken geland maar op een takje in de buurt. Daardoor kon ik hem onder deze hoek fotograferen en kreeg je, mede door de flitser, een zwarte achtergrond voor het contrast.

Agaatvlinder

15 september 2023

Informatie over soort

 

Een prachtige nachtvlinder die je regelmatig tegen kunt komen. Ik vind dit een van mijn mooiste nachtvlinder foto's. Hij kroop op een stokje waardoor ik hem een klein beetje schuin van onderen kon fotograferen. De kleuren van de vlinder komen terug in het stokje. En de zwarte achtergrond (door de flitser) geven veel negatieve ruimte.

Koperuil

2 september 2023

Dagactief

Informatie over soort

 

Deze dagactieve nachtvlinder heeft prachtige kleuren in de vleugels als je hem onder de juiste hoek bekijkt. Zonder flitser zag je dat beter. Hoewel het lijkt of hij stilzit was dat niet het geval. Hij flapte continue zijn vleugels en vloog van bloem tot bloem. Ik had veel foto's nodig om deze te krijgen.

Paardenbloemspanner

29 augustus 2023

Informatie over soort

 

Dit is een redelijk kleine macro. Deze zat tegen het raam. Door een foto van binnen naar buiten te maken tegen het licht in krijg je dit half-doorzichtige beeld. Jammer dat er een gaatje in de rechtervleugel zit.

 

Zuringspanner

8 augustus 2023

Dagactief

Informatie over soort

 

Misschien we de mooiste dagactieve mot in Nederland. Ik vond deze op de hei bij Harderwijk. Hij was lastig om te fotografen want hij ging steeds tussen de bladeren zitten. Ik heb hem lange tijd moeten volgen.

Gestreepte Goudspanner

4 augustus 2023

Dagactief

Informatie over soort

 

Een prachtige dagactieve spanner in de natuurtuin in Harderwijk. Het duurde lang voor hij op een plek ging zitten waar ik hem goed kon fotograferen. Soms moet je veel geduld hebben. De donkere achtergrond geeft een mooi contrast.

Sint-jansvlinder

2 juli 2023

Dagactief

Informatie over soort

 

Een prachtige vlinder, niet te verwarren met de sint-jacobsvlinder. Er zaten er een flink aantal in de natuurtuin in Harderwold waar ze vaak lang en stil op de bloemen zaten, dus goed te fotograferen. Deze foto heb ik met een groot diafragma schuin van onderen gemaakt. Dat geeft een wat ongewone foto waarop je vooral het lijf goed kunt zien.

Kolibrievlinder

21 juni 2023

Dagactief

Informatie over soort

 

De kolibrievlinder land niet op bloemen maar drinkt de nectar al zwevend in de lucht. Hij blijft maar even stil hangen. Je hebt dus heel weinig tijd voor scherpstellen en een foto. Wil je hem enigszins onbewogen in beeld krijgen dan heb je een hele korte sluitertijd nodig, 1/2000 s in dit geval.

Overige Foto's

Nieuw

Spitsvleugelgrasuil

17 juni 2024

Informatie over soort

 

Nog een uil op het laken. Doordat hij zijn vleugels een beetje uit elkaar houdt ontstaat een mooier beeld.

Nieuw

Lijnsnuituil

17 juni 2024

Informatie over soort

 

Een uil met mooie strepen over het lichaam. Door de foto schuin van voren te nemen zie je zowel de kop goed als het patroon op de vleugels.

Nieuw

Variabele spanner

17 juni 2024

Informatie over soort

 

Deze foto is zeker niet het beste voor identificatie, maar ik vond hem mooier dan een foto met gespreide vleugels.

Nieuw

Glad beertje

17 juni 2024

Informatie over soort

 

Een weinig bijzondere nachtvlinder op het laken.

Nieuw

Donkere marmeruil

17 juni 2024

Informatie over soort

 

Deze uil zat op het raam, vandaar de nogal matige foto.

Nieuw

Gewone stofuil

16 juni 2024

Informatie over soort

 

Een redelijk standaard uil. De nerven van de houten tafel geven een interessante achtergrond. 

Nieuw

Zilverstreep

12 juni 2024

Informatie over soort

 

Deze kleine uil kwam ik overdag tegen. Helaas kon ik er niet dicht bij komen dus de foto is flink bijgesneden. De uil zit in zijn karakteristieke houding met de kop naar beneden.

Nieuw

Grijze stipspanner

8 juni 2024

Informatie over soort

 

Deze zat overdag in het bos op een brandnetel.

Nieuw

Granietuil

7 juni 2024

Dagactief

Informatie over soort

 

Deze mooie uil zat overdag op een braam op de hei.

Nieuw

Geoogde worteluil

6 juni 2024

Informatie over soort

 

Een uil met een mooie tekening in de vleugels. Hij bleef maar rondvliegen dus het was lastig om hem op de foto te krijgen.

Nieuw

Gele oogspanner

4 juni 2024

Informatie over soort

 

Deze spanner zat in mijn LED-emmer. Hij is al flink beschadigd en daardoor niet erg mooi meer.

Nieuw

Kleine groenuil

3 juni 2024

Informatie over soort

 

Een hele kleine macro-nachtvlinder die sterk op een micro lijkt.

Nieuw

Groente-uil

2 juni 2024

Informatie over soort

 

Deze uil zat mijn LED-emmer zat. Door hem op een groen blaadje te zetten krijg je een mooier contrast. 

Nieuw

Grauwe grasuil

1 juni 2024

Informatie over soort

 

Er zijn zoveel verschillende soorten uilen. Deze was erg actief en kroop rond op mijn houten tafel voor hij wegvloog.

Nieuw

Gewone breedvleugeluil

1 juni 2024

Informatie over soort

 

Een uil op een blaadje papier.

Nieuw

Wapendrager

31 mei 2024

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder heeft een kenmerkende tekening. Alleen is dit exemplaar een beetje gehavend.

Nieuw

Gelobd halmuiltje

31 mei 2024

Informatie over soort

 

Een van de halmuiltjes. Meestal zijn ze moeilijk te onderscheiden maar hier wat de determinatiesoftware heel zeker van. 

Nieuw

Ringspikkelspanner

30 mei 2024

Informatie over soort

 

Deze redelijk grote nachtvlinder zat op het raam. 

Nieuw

Gewone worteluil

26 mei 2024

Informatie over soort

 

Een mooie uit. Op een stukje papier was hij goed te fotograferen.

Nieuw

Houtspaander

26 mei 2024

Informatie over soort

 

Een bijzondere naam voor deze alledaagse nachtvlinder. De foto is niet erg bijzonder.

Nieuw

Streepjesdwergspanner

24 mei 2024

Informatie over soort

 

Deze dwergspanner zat in mijn LED-emmer, samen met 1000 schietmotten. Ik heb geprobeerd hem er voorzichtig uit te halen maar toen vloog hij weg. Dus geen al te beste foto.

Nieuw

Gestippelde oogspanner

19 mei 2024

Informatie over soort

 

Een kleine nachtvlinder met een mooie lijn over de vleugels.

Nieuw

Zuringuil

15 mei 2024

Informatie over soort

 

Een uitl met veel tekening in de vleugels.

Nieuw

Halmuiltje

15 mei 2024

Informatie over soort

 

Een prachtige nachtvlinder. Het is niet helemaal duidelijk of dit het zeldzame bonte halmuiltje is of het donkere halmuiltje. Bont lijkt de grootste kans te hebben.

Nieuw

Schaduwsnuituil

15 mei 2024

Informatie over soort

 

Deze nachvlinder zat op een lelijke plek. Maar met het nodige retoucheren heb ik de meeste lelijke onderdelen in de achtergrond weggepoetst.

Nieuw

Bruine snuituil

14 mei 2024

Informatie over soort

 

Een uil met een lange snuit en een mooie vorm van de vleugels, zeker als hij ze gespreid houdt zoals in deze foto.

Nieuw

Berkenhermelijnvlinder

14 mei 2024

Informatie over soort

 

Een van de soorten hermelijnvlinders. Deze zijn allemaal bijzonder mooi met de prachtige tekening en de oranje elementen.

Nieuw

Groenbandspanner

14 mei 2024

Informatie over soort

 

De meeste nachtvlinders zitten plat op het laken of de grond. Deze had zijn vleugels wat omhoog, hetgeen een interessanter beeld geeft.

Nieuw

Schilddrager

14 mei 2024

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder heeft heel veel details in de vleugels.

Nieuw

Boogsnuituil

14 mei 2024

Informatie over soort

 

De verschillende lijnen in de vleugels van deze nachtvlinder vallen op.

Nieuw

Geoogde bandspanner

14 mei 2024

Informatie over soort

 

Ik hou altijd van nachtvlinders met witte elementen. Dus deze vind ik wel mooi. Zie ook de zwarte stippen op het lijf.

Nieuw

Kleine blokspanner

14 mei 2024

Informatie over soort

 

Een kleine spanner. De tekening is niet zo mooi bij dit exemplaar.

Nieuw

Draak

14 mei 2024

Informatie over soort

 

Een tandvlinder. Hij zat op een lelijk deel van het laken. Ik moest redelijk wat bewerken om het er enigszins acceptabel uit te laten zien.

Nieuw

Braamvlinder

14 mei 2024

Informatie over soort

 

Een nachtvlinder met een bijzonder patroon op de vleugels. Hij zat onder een tafeltje en ik kom er lastig bij, dus niet een erg mooie foto.

Nieuw

Bruine eenstaart

14 mei 2024

Informatie over soort

 

De derde eenstaart in drie dagen tijd.De vorm van de vleugels is zeer opvallend.

Nieuw

Hagedoornvlinder

12 mei 2024

Informatie over soort

 

Ook een hele mooie nachtvlinder. Ik hou wel van nachtvlinders met lichte kleuren. De meeste zijn erg donker.

Nieuw

Kleine groenbandspanner

12 mei 2024

Informatie over soort

 

Een nachtvlinder met een bijzondere tekening. Hij is een beetje groenig maar dat is op deze foto niet goed zichtbaar.

Nieuw

Berkeneenstaart

12 mei 2024

Informatie over soort

 

Eenstaart vlinders hebben bijzondere punten aan de vleugels. Op deze zelfde dag zag ik later tuis de gele eenstaart (zie een stukje hieronder).

 

Nieuw

Gestreepte tandvlinder

12 mei 2024

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder kwam ons heel kort bezoeken. Hij ging helemaal niet stil zitten en deze foto is gemaakt terwijl hij over het laten heen en weer vloog. Daarom zit er wat beweging in de vleugels, maar ik vind de foto toch wel mooi.

Nieuw

Witvlekspikkelspanner

12 mei 2024

Informatie over soort

 

De naam van deze spanner mag duidelijk zijn. Hij heeft twee witte vlekken. Een erg donkere vlinder.

Nieuw

Vierbandspanner

12 mei 2024

Informatie over soort

 

Het is niet helemaal zeker dat dit inderdaad deze soort is. Hij zag er wat afgevlogen uit. Ik vind de foto wel aardig. Meestal heb je alleen maar foto's recht van boven als vlinders op het laken zitten.

Nieuw

Sleedoorndwergspanner

12 mei 2024

Zeldzaam

Informatie over soort

 

Een van de vier verschillende soorten dwergspanners die we in de natuurtuin in Ermelo op het laken zagen verschijnen. Dit is de zeldzame soort.

Nieuw

Fijnspardwergspanner

12 mei 2024

Informatie over soort

 

De tweede dwergspanner. Zoalsa je ziet is de vorm van de vleugels en de tekening net anders bij elke soort.

Nieuw

Smalvleugeldwergspanner

12 mei 2024

Informatie over soort

 

De derde dwergspanner, met veel meer tekening.

Nieuw

Guldenroededwergspanner

12 mei 2024

Informatie over soort

 

De vierde dwergspanner. Deze lijkt wel op de fijnspardwergspanner maar de vorm van de vleugels is volgens mij iets anders en ook is er minder tekening in de vleugels.

Nieuw

Bruine grijsbandspanner

12 mei 2024

Informatie over soort

 

Een prachtige licht vlindertje op een witte achtergrond. Toch is er net genoeg contrast.

Nieuw

Gele eenstaart

12 mei 2024

Informatie over soort

 

Een nachtvlinder met een bijzondere vorm. Hij zat op een steen en dat geeft een beetje onrustige achtergrond.

Nieuw

Zuidelijke stofuil

12 mei 2024

Informatie over soort

 

Een beetje saaie nachtvlinder.

Nieuw

Gerande spanner

9 mei 2024

Dagactief

Informatie over soort

 

Hoewel dagactief kwam deze vlinder op mijn LED-emmer af. Maar hij vloog er vooral wat omheen en was daarna weer weg. Gelukkig ging hij even op de grond zitten en kon ik deze foto maken.

Nieuw

Geel beertje

9 mei 2024

Informatie over soort

 

Een kleine nachtvlinder die ik bij het legen van mijn LED-emmer bijna over het hoofd zag. Ik had weinig tijd om een foto te maken want hij vloog direct weg.

Nieuw

Gewone bandspanner

9 mei 2024

Dagactief

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder zag ik overdag rondvliegen in de natuurtuin in Ermelo. Het was lastig om er dicht bij te komen om hem goed te fotograferen, maar uiteindelijk is het gelukt.

Nieuw

Kleine hermelijnvlinder

8 mei 2024

Informatie over soort

 

Een prachtige nachtvlinder. Hij zat in mijn vlinderval, maar deze foto is genomen nadat ik hem vrij had gelaten op de klimop.

Nieuw

Dromedaris

7 mei 2024

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder kwam op mijn vlinderval af. Door hem op een stukje te krijgen kon ik hem mooi fotograferen. Ik had hem alleen iets ruimer moeten kaderen.

Nieuw

Haarbos

6 mei 2024

Informatie over soort

 

Een klein nachtvlindertje. Hij woei uit de val op mijn tafel waar ik hem nog net kon fotograferen voor hij wegvloog. Als het warm is moet je heel voorzichtig zijn met de vlinders in de val want ze kunnen door de warmte direct vliegen.

Nieuw

Meriansborstel

5 mei 2024

Informatie over soort

 

Deze vlinder kwam op mijn vlinderval af. Door hem op een stokje te zetten kon ik een mooie foto maken. Indien mogelijk probeer ik altijd de voelsprieten op de foto te krijgen.

Nieuw

Papegaaitje

30 april 2024

Informatie over soort

 

Terwijl ik de boel op aan het ruimen was zag ik toch nog deze nachtvlinder op een muur zitten. Een nieuwe soort voor mij. Een mooie tekening met wat groen erin. Alleen zijn de stenen van de muur niet erg mooi.

Nieuw

Bruine wapendrager

30 april 2024

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder zat hoog op de overkapping. Ik had een trapje nodig om er een beetje in de buurt te komen. Dus helaas geen al te beste foto.

Nieuw

Peppel-orvlinder

30 april 2024

Informatie over soort

 

Deze vlinder lijkt op de orvlinder met hetzelfde soort witte markering op de vleugels. Met zijn uitgespreide vleugels gaf dit een erg mooi beeld.

Nieuw

Orvlinder

29 april 2024

Informatie over soort

 

Het lukte me deze nachtvlinder op een papiertje te laten kruipen en dus kon ik een foto maken met een witte achtergrond.

Nieuw

Gerimpelde spanner

22 april 2024

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder zat overdag op een dennenboom en liet zich zonder problemen door een flink aantal mensen fotograferen. Ik heb hem zo geprobeerd te fotograferen dat je nog een klein stukje van de ogen ziet.

Nieuw

Snuitvlinder

12 april 2024

Informatie over soort

 

Een bijzondere verschijning, deze snuitvlinder, hoewel hij heel algemeen is. De vorm is verrassend met de "snuit" die aan de voorkant (links) uitsteekt en de punten aan de bovenkant. Een foto vanaf de zijkant laat al deze aspecten mooi zien.

Nieuw

Wilgenhermelijnvlinder

12 april 2024

Informatie over soort

 

Een prachtige tandvlinder met een mooi patroon, veel haartjes, en oranje accenten. Een schot van de zijkant laat dit mooi uitkomen. Allen zijn de ogen verborgen.

Nieuw

Dwerghuismoeder

12 april 2024

Informatie over soort

 

Een prachtig klein nachtvlindertje dat ik overdag op een brandnetel zag zitten. Mooi contrast tussen de vlinder en het groene blad. Ik heb het blad een beetje minder groen gemaakt om de aandacht meer naar de nachtvlinder te trekken.

Nieuw

Kameeltje

8 april 2024

Informatie over soort

 

Een mooie tandvlinder met een vreemde naam. de naam komt van de rups die twee bulten heeft. Deze foto vanaf de zijkant laat het patroon op de vleugels mooi uitkomen en toont de kop met ogen en voelsprieten.

Nieuw

Eikentandvlinder

8 april 2024

Informatie over soort

 

Nog een mooie en grote tandvlinder met een bijzondere vorm van de vleugels. Dit komt het beste uit met een foto van boven. Het is mooi dat de poten precies symmetrisch zijn. 

Nieuw

Maantandvlinder

7 april 2024

Informatie over soort

 

En nog een tandvlinder. Deze ziet er nogal anders uit dan de andere met een bijzonder mooi patroon op de vleugels. Vandaar een foto recht van boven.

Nieuw

Hazelaaruil

6 april 2024

Informatie over soort

Een uil met een mooie tekening op de vleugels. Een foto van boven laat dit goed zien. Ik heb er in een paar dagen al een flink aantal gezien. Ook de gestreepte voorpoten zijn mooi.

Nieuw

Voorjaarsdwergspanner

6 april 2024

Informatie over soort

 

Een hele kleine spanner, maar wel een macro. Niet erg spannend.

Nieuw

Berkenbrandvlerkvlinder

5 april 2024

Informatie over soort

 

Deze tandvlinder zat tegen de dakrand aan. Ik had hem eerste helemaal niet gezien. Daarna heb ik heb met veel moeite voorzichtig naar beneden gekregen om hem te fotograferen. 

Dunvlerkspanner

21 maart 2024

Informatie over soort

 

Een mooie spanner met prachtig vleugelpatroon, vandaar een foto van boven.

Zwartkamdwergspanner

21 maart 2024

Informatie over soort

 

Een hele kleine spanner. Niet erg bijzonder.

Dubbelstipvoorjaarsuil

15 maart 2024

Informatie over soort

 

Als je goed kijkt zie je op vleugels van deze uil de dubbele stippen. Door een laag gezichtspunt zie je de ogen en de voelsprieten goed.

Vroege blokspanner

28 februari 2024

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder kwam dit jaar vroeg. Normaal vliegt hij pas in de tweede helft van maart. Hij is redelijk klein. Ik vind het mooi dat het lijf achter de vleugels uitsteekt. 

Kleine voorjaarsuil

15 februari 2024

Informatie over soort

 

Een redelijk saaie uil die in mijn lichtval zat.

Tweestreepvoorjaarsuil

15 februari 2024

Informatie over soort

 

Een andere uil die in mijn lichtval zat. Een foto schuin van opzij maakt hem iets interessanter.

Grote voorjaarsspanner

15 februari 2024

Informatie over soort

 

Een spanner die op mijn lichtval afkwam. Ik vind de scheiding tussen het lichte deel en het donkere deel van de vleugels mooi.

Wachtervlinder

14 februari 2024

Informatie over soort

 

Deze uil heeft twee duidelijke orange markeringen op de vleugels. Toch heb ik in dit geval voor een foto van voren gekozen om de ogen en voorpoten goed zichtbaar te maken. De vlinder kijkt je een beetje aan.

Variabele voorjaarsuil

10 februari 2024

Informatie over soort

 

Ik zie deze erg veel in het voorjaar. Ze zien er niet erg interessant uit en zijn ook nog lastig te herkennen omdat de tinten erg variabel zijn.

Voorjaarsspanner

10 februari 2024

Informatie over soort

 

Een mooie spanner. Ik heb hem van voren gefotografeerd zodat je de voelsprieten goed ziet. 

Voorjaarsboomspanner

9 februari 2024

Informatie over soort

 

Deze spanner vliegt al vroeg in het jaar. Hij kwam op licht af en zat op de rand van een steen. Dat gaf een mooie foto van opzij waarbij de kop los komt van de achtergrond.

Kleine voorjaarsspanner

5 februari 2024

Informatie over soort

 

Ik zag deze spanner overdag vastzitten in een spinnenweb. Na hem bevrijd te hebben kon ik hem fotograferen en daarna vrijlaten. Het is een kleine nachtvlinder (spanwijdte 2 cm) en toch heb ik gekozen voor een close-up van de kop. Daarvoor had ik zowel mijn macro lens als een voorzetlens nodig voor voldoende vergroting.

Perentak

4 februari 2024

Informatie over soort

 

De eerste nachtvlinder van het jaar. Een foto van voren die zo symmetrisch mogelijk is.

Kleine wintervlinder

16 november 2023

Informatie over soort

 

Dit was de laatste nachtvlinder die ik dit jaar vond. Daarna was er vooral veel regen dus geen mogelijkheden om nachtvlinders te lokken. Deze vlinder komt in de herfst en de winter voor. Toen ik hem in de tuin wilde zetten kroop hij op mijn vinger waardoor ik hem van een laag gezichtspunt kon fotograferen. Ook zie je zo hoe klein hij is. 

Grote Wintervlinder

11 november 2023

Informatie over soort

 

Begin oktober kocht ik een lichtval voor vlinders, maar pas op 11 november was het een nacht droog zodat ik hem eindelijk kon gebruiken. De vlinder is nogal saai, dus er is weinig eer te behalen aan een foto.

Zwarte Herfstspinner

11 november 2023

Informatie over soort

 

Er zaten wel 20 exemplaren van deze prachtige nachtvlinder in de lichtval. Deze kroop op mijn hand waardoor ik hem vanuit een mooie hoek kon fotograferen. Ik moest dat dan wel met alleen mijn rechterhand doen en dat was wel een uitdaging. Ik vind vooral de voelsprieten goed uitkomen. Diafragma F/13 geeft een scherpe kop en laat de vleugels langzaam onscherp worden.

Bruine Herfstuil

11 november 2023

Informatie over soort

 

Deze uil zat op de muur naast de lichtval. De bruine kleur contrasteert goed met de grijze muur, maar de muur leidt wel wat af.

Kromzitter

11 november 2023

Informatie over soort

 

Hoewel niet heel algemeen kwamen er toch in twee nachten 30 exemplaren op mijn lichtval af. Meestal hebben ze hun vleugels dicht, maar deze foto van een exemplaar met de vleugels open is veel mooier.

Novemberspanner

11 november 2023

Informatie over soort

 

Nog een spanner die op de lichtval afkwam. Het is niet helemaal zeker of dit de novemberspanner is. Het kan ook een andere Epirrita zijn. De open vleugels mijn mooi, maar de poten en voelsprieten zijn lelijk. 

Bosbesuil

10 oktober 2023

Informatie over soort

Deze uilen komen zowel op stroop als op licht af. Dit exemplaar had ik teruggezet op de klimop en daar kon ik hem mooi van voren fotograferen.

Donker Brandnetelkapje

4 oktober 2023

Informatie over soort

 

Een foto een beetje van de zijkant laat het plukje haar bovenop de kop goed zien. 

Katoendaguil

4 oktober 2023

Dagactief

Zeldzaam

Informatie over soort

 

Deze vlinder is zeldzaam in Nederland. Hij komt eigenlijk uit Zuid-Europa en Afrika. Maar soms trekt hij naar het noorden. Dit jaar zijn er veel in Nederland waargenomen, maar andere jaren vrijwel geen. Hij vliegt zowel overdag als in de avond. Door de donkere achtergrond in deze foto geeft vlinder een mooi contrast.

Witstipgrasuil

4 oktober 2023

Informatie over soort

 

De witte stippen zijn duidelijk zichtbaar in deze uil. Hij zat op mijn laken maar dat was geen mooie foto. Bij het opruimen van de spullen verplaats ik de nachtvlinders voorzichtig naar een stuik. Daar kon ik deze veel beter fotograferen tegen een mooie groene achtergrond.

Maansikkeluil

3 oktober 2023

Informatie over soort

 

Deze uil heeft een prachtig patroon op de vleugels met al de lichte lijnen. Een foto recht van boven is dan een goede keus. Ook de poten en voelsprieten staan mooi.

Zwartstipvlinder

2 oktober 2023

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder kwam op de stroop af. Dat maakt het wel lastig om hem goed te onderscheiden van de achtergrond.

Gewone Velduil

2 oktober 2023

Informatie over soort

 

Nog een uil die door de stroop wordt aangetrokken. De achtergrond met al de korstmossen leidt wel erg de aandacht af. Maar je kunt deze vlinders niet verplaatsen want ze zijn actief.

Gepijlde Micro-uil

1 oktober 2023

Informatie over soort

 

Hoewel het woord micro in de naam voor komt is dit een macro nachtvlinder, maar wel een kleine. Deze foto vereiste nogal wat bewerking om het patroon in de vleugels zichtbaar te maken. Dat wordt vaak erg donker tegen de lichte achtergrond van het laken.

Bruine Essenuil

28 september 2023

Zeldzaam

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder komt niet vaak op licht af maar wel op stroop. Het is geen mooie foto, maar hij is wel zeldzaam.

Eikenuiltje

23 september 2023

Informatie over soort

 

Deze uil kwam op een van mijn tuinstoelen zitten. De groene kleur maakt hem interessant.

Zuidelijke Grasuil

23 september 2023

Zeldzaam

Informatie over soort

 

Deze zeldzame uil verscheen op mijn laken. Het is een trekvlinder die maar soms Nederland aandoet. Maar dit jaar waren er heel veel waarnemingen in Nederland. Hij heeft een aantal mooie lijnen over zijn vleugels. 

Witte L-uil

15 september 2023

Informatie over soort

 

Deze en de volgende 15 soorten zag ik voor de eerste keer tijdens mijn eerste nachtvlinder nacht met een groepje natuurmensen. Je snapt wel waar de naam vandaan komt. De vlinder zat op donkere grond wat een mooi contrast geeft.

Vierkantvlekuil

15 september 2023

Informatie over soort

 

Deze uil heb ik op het laken gefotografeerd. Een probleem hiermee is dat er vaak vuil op het laken zit wat tot zwarte vlekjes leidt. Je kunt die proberen weg te retoucheren, maar dat blijf je vaak zien. Hier heb ik de achtergrond met een zorgvuldig masker vaag gemaakt.

Zwarte C-uil

15 september 2023

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder was op een vreselijk vervelende plek neergestreken naar eat fel gekleurde kabels. En ik kon er ook niet dicht bij komen. Ik had hem waarschijnlijk moeten proberen te verplaatsen. Door de foto sterk te bewerken kon ik de kabel donker maken en vrijwel onzichtbaar zodat je de vlinder toch nog redelijk kunt zien.

Gepluimde Snuituil

15 september 2023

Zeldzaam

Informatie over soort

 

Deze uil is zeldzaam in Nederland, maar ik heb hem al op twee plekken gezien, waaronder in mijn tuin, waar deze foto gemaakt is. Een foto vanaf de zijkant werkt hier goed omdat hij hoog op zijn poten staat.

Zwart Weeskind

15 september 2023

Informatie over soort

 

Een hele grote nachtvlinder die niet op licht af komt maar wel op stroop. Doordat hij op een boomstam zit is de achtergrond onrustig.

Naaldboomspanner

15 september 2023

Informatie over soort

 

Een spanner met een mooi patroon in de vleugels. Deze ging op de houten tafel naast het laken zitten. In dit geval werkte het hout omdat het rustig genoeg is en een andere kleur heeft.

Volgeling

15 september 2023

Informatie over soort

 

Ik heb deze regelmatig gezien. Deze foto is in mijn tuin gemaakt. Ik moet hiervoor wel een heel laag gezichtspunt kiezen waardoor je de poten en een oog ziet. Focus natuurlijk op het oog. De ondervleugels zijn felgeel, maar die zie je niet als ze op de grond zitten.

Taxusspikkelspanner

15 september 2023

Informatie over soort

 

Ik heb deze soort zowel bij het nachtvlinderen als overdag gezien. Deze foto is overdag gemaakt in mijn tuin. 

Schijnsparspanner / Sparspanner

15 september 2023

Informatie over soort

 

Deze twee soorten zijn lastig uit elkaar te houden. De meeste nachtvlinder houden hun vleugels langs het lichaam of plat, maar deze had de vleugels omhoog staan en dat gaf een bijzondere foto, door hem van opzij te nemen.

Grote Worteluil

15 september 2023

Informatie over soort

 

Deze uilen komen op stroop af. Door de drukke achtergrond is het geen goede foto. Bij het bewerken heb ik wel geprobeerd de uil prominenter te maken en de achtergrond wat vager.

Stro-uiltje

14 september 2023

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder vond ik rustend op een blad in het Harderbos. Aan de bovenkant zat een fel groen blad wat ik donkerder gemaakt heb waardoor de focus op de nachtvlinder komt te liggen. 

Gewone Spikkelspanner

6 september 2023

Informatie over soort

 

Ik zag deze op de hei bij Harderwijk. Als je nachtvlinders overdag ziet zitten ze meestal heel stil en kun je ze goed fotograferen. Maar vaak zitten ze ook goed verstopt. Deze zat echter heel duidelijk zichtvaar op de bloemen, dus ik kon een foto maken met wat kleur. De foto is wel een beetje druk.

Koolbandspanner

3 september 2023

Informatie over soort

 

Nog een nachtvlinder die ik overdag tegenkwam. Hij bleef rustig zitten dus ik kon hem vanuit verschillende richtingen fotograferen. Ik wilde daarbij zowel het mooie vleugelpatroon als de kop goed in beeld krijgen.

Vlekstipspanner

2 augustus 2023

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder zag ik overdag op een blad zitten. De rode streep in het blad trekt misschien een beetje te veel aandacht.De streep kwam eigenlijk vanaf rechtsboven, maar ik heb de foto gespiegeld omdat mensen meestal van links naar rechts kijken. Dit maakt de flow beter.

Klaverspanner

2 augustus 2023

Dagactief

Informatie over soort

 

Deze nachtvlinder was heel actief. Hij bleef maar rondvliegen. Maar uiteindelijk ging hij zitten en kon ik hem zelfs van voren fotograferen. Dat lukt niet vaak.

Lieveling

24 juli 2023

Dagactief

Informatie over soort

 

Deze dagactieve nachtvlinder heet inderdaad zo. Ik zag deze vlak bij mijn huis, maar hij zat steeds tussen de rietbladen en het gras. Maar met wat geduld kreeg ik uiteindelijk deze foto. De diagonale lijnen in de foto helpen de flow.

Spaanse Vlag

14 juli 2023

Dagactief

Informatie over soort

 

Ik heb deze nog niet in Nederland gezien. Deze foto komt uit Duitsland waar ik hem tijdens mijn vakantie met een mobiele telefoon fotografeerde. Hopelijk kan ik de foto in de toekomst door een betere vervangen.

Gamma-uil

25 juni 2023

Dagactief

Informatie over soort

 

Je ziet deze vaak rustend overdag, als je goed kijkt. Maar ze zijn actiever als het gaat schemeren. Deze vloog na zonsondergang in mijn tuin. Hij was erg actief en als het donkerder wordt werkt de autofocus van de camera langzamer. Dus het kostte vele foto's om deze afbeelding te krijgen.