Speulderveld, Garderen

Bezocht: eind september 2023, eind mei 2024

Het Speulderveld is een heidegebied vlak bij Garderen. Je kunt het best parkeren op de parkeerplaats aan de Garderenseweg. Het is een mooi heidegebied waar je goed kunt wandelen, maar om insecten te fotograferen kun je bij heidegebieden vaak beter langs de rand lopen, daar is meer te vinden. Als je van de parkeerplaats af het heidegebied in loopt kun je bijvoorbeeld direct rechtsaf een smal paadje oplopen.

Insecten fotograferen op heidegebieden is lastiger en vereist een andere insteek. Het zijn uitgestrekte gebieden dus je hebt de neiging om flink rond te gaan lopen, maar dan zie je niets. Je moet vooral heel goed kijken. Dan vind je vaak insecten die specifiek voor de hei zijn, zoals de onderstaande gewone heispanner en de heidekakkerlak die ik op het toegangshek vond.

Er zijn hier veel verschillende soorten insecten te vinden. Zo vond ik hier mijn eerste groentje, een prachtige dagvlinder. Ook zag ik onderstaande gewone mierenzakkever. Deze zat op een stengel bij een grote mierenhoop waar ik bijna in ging staan om haar te fotograferen. Deze kevers laten hun eitjes in het mierennest vallen waar ze uitkomen en als larve leven.

Als het echt zomer wordt vind je vaak ook speciale sprinkhanen in heidegebieden. Ik ga hier later in het jaar zeker naar terug.

 Ben je hier ook geweest? Deel dan je ervaringen hieronder.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.